Ce este ecocardiografia transesofagiană?

Ecocardiografia transesofagiană este o metodă imagistică mai invazivă și aceasta se efectuează prin introducerea unei sonde care emite si captează ultrasunete la nivelul esofagului. Aceasta are avantajul obținerii unor imagini de calitate superioară a structurilor cordului, datorită lipsei interpunerii structurilor care afectează calitatea imaginii transtoracice, precum plămânul sau țesutul adipos. Ea este indicată pentru evaluarea unor structuri ce nu se pot vizualiza transtoracic, pentru evaluarea cu acuratețe a unor valvulopatii, a protezelor valvulare sau la pacienții cu fereastră ecografică transtoracică extrem de dificilă – situație care apare uneori la obezi, la cei cu patologii pulmonare sau cu deformări ale toracelui.

Cum ne pregătim pentru evaluarea ecografică transesofagiană?

Pentru această investigație, vi se va cere să nu mâncați și să nu beți cu 6 ore înainte de examinare și să luați orice medicament prescris doar cu o înghițitură de apă. Ultima masă înainte de procedură va fi una cât mai ușoară.
Dacă vi se va face anestezie in gât pentru a tolera cât mai ușor sonda, trebuie să știti că nu
veți mânca sau bea nimic pentru încă cel puțin două ore (sau cât va spune medicul examinator), deoarece există riscul ca alimentele să ajungă la nivelul căilor respiratorii.
De asemenea, trebuie să aranjați ca cineva să vă conducă acasă după examen pentru că în majoritatea cazurilor această investigație se face cu pacientul adormit, iar pentru acest lucru vi se vor administra niște medicamente cu efect la nivelul creierului.

După această investigație, este interzis șofatul timp de 24 de ore (sau atât timp cât vă spune medicul examinator).