Sforăitul cronic poate provoca boli de inimă?
Sforăitul nu este doar un zgomot deranjant produs în timpul somnului, este și un semn de apnee în somn. Pentru cei care au această afecțiune, sforăitul poate determina apariția sau agravarea afecțiunilor cardiovasculare.
Atunci când o presoană prezintă apnee în somn, respirația se oprește în mod repetat în timp ce doarme, ceea ce duce la reducerea oxigenării (hipoxie) în aceste perioade. Hipoxia este resimtita de creier care descarca hormoni de stres (adrenalină, cortizol, etc). Acesti mediatori acționeaza și la nivel cardiovascular determinând atât creșterea valorilor tensionale cât și a ritmului cardiac, favorizând apariția bolilor de inimă.
Evident, în lipsa unei oxigenări adecvate, creierul este într-o alertă continuă, și, deși noi dormim, acesta nu se odihnește. Astfel, principalele simptome determinate de hipoxie sunt oboseala cronică, somnolență în timpul zilei, mai ales după mase, somn agitat și, bineînteles, sforăitul zgomotos.
Cum se întâmplă acest lucru?
Atunci când dormim, ni se relaxează toată musculatura, inclusiv cea de la nivelul gâtului (vălul palatin, limbă, gât, etc), ceea ce poate conduce la blocarea căilor respiratorii și apariția vibrațiilor supărătoare. Această obstrucționare este favorizată de o anatomie modificată (conformație, patologii ORL și obezitate) și accentuată de răceli (prin fenomenele inflamatorii locale), consumul de alcool / medicamente pentru insomnie, care relaxează suplimentar musculatura gâtului, sau dormitul pe spate.
Sforăitul nu înseamnă neapărat sindrom de apnee în somn, dar dacă partenerul observă pauze de respirație pe parcursul somnului sau prezentați probleme de concentrare, oboseală cronică, vă treziți cu gâtul uscat, prezentați palpitații și valori tensionale peste limita normală, este posibil să aveți apnee și ar trebui să vă prezentați la medic.
Diagnosticul sindromului de apnee in somn se face cu ajutorul poligrafiei ventilatorii nocturne sau a polisomnografiei. Prima investigație este mai facilă, se efectuează la domiciliu, iar cea de-a doua, mai elaborată, se realizează sub supraveghere spitalicească, în cazul formelor complexe de apnee în somn.
Tratamentul formelor moderate și severe necesită purtarea pe timpul nopții a unei măscuțe care introduce aer cu presiune pozitivă, permițand menținerea deschisă a căilor respiratorii. Asociat, este necesar corectarea factorilor care favorizează acastă patologie:
- Scăderea în greutate,
- Tratarea patologiilor ORL,
- Evitarea consumului de alcool mai ales înainte de culcare,
- Evitarea consumului de sedative,
- Încercați să dormiți pe o parte.
Cel mai probabil, după corectarea factorilor favoriozanți, puteți scăpa de măscuță. Oricum, purtarea acesteia vă va ajuta să vă simțiti mult mai odihniți și astfel veți putea face mult mai ușor schimbările, în stilul dumneavoastră de viață.
În concluzie, dacă sforăiți, și mai ales dacă știți că aveți probleme cardiovasculare, trebuie să vă prezentați la medic în vederea evaluării pentru sindrom de apnee în somn (SASO). Netratată, această patologie crește riscul de infarct miocardic acut, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, diabet zaharat, și nu în ultimul rând, vă scade calitatea vieții, dându-vă o stare de oboseală permanentă.