Ce este ecografia cardiacă?
Ecocardiografia este cea mai folosită metodă imagistică de evaluare a cordului care utilizează ultrasunetele pentru furnizarea în timp real de informații, atât despre structura inimii, cât și despre funcția acesteia. Ecografia are multiplele avantaje – în primul rand ea nu iradiază (poate fi folosită in
siguranță, inclusiv la femeile însărcinate și la copii). De asemenea, ecocardiografia este disponibilă pe scară largă, se poate repeta ori de cate ori este nevoie, nu este costisitoare și este usor de efectuat, atat la patul bolnavului, cât și în condiții speciale.
Ecocardiografia se realizează cu ajutorul unui transductor ce emite și captează ultrasunete și care se poziționează fie pe toracele pacientului, în cazul ecografiei transtoracice, fie în interiorul esofagului, în cazul ecografiei transesofagiene.
Deoarece, uneori, prin ecocardiografie bolile pot fi recunoscute cu mult înainte de a se manifesta prin vreun simptom, metoda poate ajuta la diagnosticul precoce al bolilor de inimă, putând astfel salva vieți.
Cu ajutorul ecocardiografiei, evaluam dimensiunile celor patru cavități ale inimii și pereții acestora, principalele vase de sânge ce ajung și pleacă de la inimă, structura și modul de funcționare ale valvelor cardiace, pericardul (foița care învelește inima). De asemenea, se pot depista malformațiile cardiace sau existența tumorilor cardiace sau a infecțiilor la nivelul inimii.
Pe date legate de structură, ecocardiografia ne aduce informații legate și de funcția de pompă a inimii. Uneori, este nevoie ecocardiografii mai complexe, prin care urmărim performanța cardiacă, și atunci supunem inima unui stres, fie fizic (efort prin pedalarea pe un cicloergometru) fie farmacologic
(administrare unor substanțe care tahicardizează inima), scopul acestora fiind atât diagnostic cât și în stabilirea oportunitatii eventualelor terapii invazive.
Când este indicată ecografia cardiacă transtoracică?
Ecografia cardiacă se face, adesea, asociat cu un consult cardiologic la care pacientul ajunge fie pentru simptome ca durerea toracică, respirația dificilă, palpitații, amețeală sau chiar pierderea stării de conștiență, fie în urma unei evaluări clinice la care s-a constatat, de către un alt medic, prezența unui suflu cardiac, a edemelor membrelor inferioare sau a unor valori tensionale mari, fie pentru prezența unor modificări ale electrocardiogramei, ale radiografiei pulmonare sau ale analizelor de sânge.
De asemenea, această investigație este indicată pentru urmărirea pacienților cu patologie cardiacă cunoscută, atunci când se agravează simptomatologia, dar și pentru evaluarea raspunsului la tratament și pentru stabilirea momentului optim pentru diversele tipuri de intervenții la nivelul inimii.
Un alt scop pentru care se efectuează ecocardiografia este de urmărire a impactului pe care îl au asupra cordului tratamentele cardiotoxice (cum sunt cele din sfera oncologică) sau afecțiunile altor organe.
Când este indicată ecografia cardiacă transesofagiană?
Ecografia transesofagiană este mai invazivă și aceasta se efectuează prin introducerea sondei la nivelul esofagului. Ecocardiografia transesofagiană are avantajul obținerii unor imagini de calitate superioară a structurilor cordului, datorită lipsei interpunerii structurilor care afectează calitatea imaginii transtoracice, precum plămânul sau țesutul adipos. Aceasta este indicată pentru evaluarea unor structuri ce nu se pot vizualiza transtoracic, pentru evaluarea cu acuratețe a unor valvulopatii, a protezelor valvulare sau la pacienții cu fereastră ecografică transtoracică extrem de dificilă – situație care apare uneori la obezi, la cei cu patologii pulmonare sau cu deformări ale toracelui.
De asemenea, astăzi, când totul se face minim invaziv, ecografia transesofagiană este utilă în ghidarea intervențiilor complexe de chirurgie cardiacă, cardiologie intervențională sau electrofiziologie.