Este migrena un factor de risc pentru bolile cardiovasculare?

Dacă migrenele sunt o obșnuință în viața dumneavoastră, poate ar trebui să acordați mai multă atenție sănătații inimii. Se știe că această suferință este destul de frecventă și că ea afectează mai ales femeile. Studiile arată că persoanele care prezintă frecvent migrene, sunt mai predispuse la atacuri de cord și la accidente vasculare cerebrale.

Dacă durerile de cap sunt ocazionale, nu ar trebui să vă îngrijorați, însă dacă sunt însoțite de fenomene vizuale, șansele de a prezenta o patologie cardiacă cresc.
Dacă durerile de cap sunt însoțite de:

  • Dificultăți de vorbire (vorbire neclară, dificultăți în găsirea unor cuvinte) sau stare confuzională,
  • Amorțeli sau slăbiciune musculară, la nivelul unui membru sau a unei jumătăți de corp,
  • Tulburari de echilibru sau de mers,
  • “Căderea” unei jumătăți a feței,
  • Vedere dublă sau pierderea parțială sau totală a vederii,
  • Vertij (amețeală) intens,


trebuie să chemați imediat ambulanța sau să mergeți la cea mai apropiată cameră de gardă, deoarece este posibil să aveți un accident vascular cerebral!


Nu este clară relația dintre migrene și patologia cardio-vasculară, dar cel mai probabil acestea (mai ales în cazul celor cu aură vizuală), sunt determinate de o scădere a fluxului sangvin la nivelul unei mici zone a creierului, ceea ce determină apariția unei inflamații locale. Alte opinii medicale susțin că  genele care predispun la migrene, predispun și la patologia cardiovasculară.
Oricum, în cazul în care prezentați astfel de simptome, este indicat să controlați cât mai bine factorii de risc cardio-vasculari:

  • Mențineți-vă valorile tensionale în limite corecte!
  • Țineți-vă sub control valorile colesterolului și ale trigliceridelor!
  • Reduceți-vă greutatea corporală, dacă este necesar!
  • Renuțați la fumat!
  • Fiți activi!

Care sunt fenomenele vizuale (aura) ce ar putea să apară?

  • Flesh-uri luminoase,
  • Pete negre sau colorate,
  • Linii în zig-zag,
  • Pierderea parțială a vederii,
  • Sensibilitate ridicată la lumină.

La ce patologii cardiovasculare ne putem aștepta?

Foramen ovale patent (FOP): mică comunicare între camerele superioare ale inimii, care în mod normal se închide la naștere, inițial prin alipire, ulterior prin sudare. La 25% dintre persoane aceasta nu se sudează, permițand deschiderea intermitentă, cu trecerea în circulația sistemică (mare) a unor produși care, în mod normal, se opresc în circulația pulmonară (mică). 40-60% dintre pacienții cu migrenă au FOP, iar riscul unui pacient cu migrena cu aură de a avea FOP este de 3 ori mai mare decât a unui pacient fără migrenă. Probabilitatea de a avea un FOP este și mai mare la pacienții tineri care au prezentat și un AVC aparent fără cauză.


Fibrilație atrială: este adesea resimțită de pacienți prin palpitații cu ritm neregulat. Studiile populaționale indică o asociere semnificativă între migrena cu aură și fibrilația atrială. Din punct de vedere practic, screening-ul pentru fibrilație atrială la pacienții care au un istoric îndelungat de migrenă, ar putea fi benefică în detectarea acestei aritmii, înainte ca aceasta să determine accidente vasculare cerebrale, uneori cu efecte devastatoare, ireversibile.


Boala cardiacă ischemică apre ca urmare a afectării arterelor coronare – vasele care irigă inima. La pacienții cu migrene (în special cu aură), s-a demonstrat existența unei disfuncții endoteliale generalizate (endoteliu = foița internă a vaselor de sânge) și o creștere a agregabilității plachetare (a formării de cheaguri), ceea ce crește riscul de infarct miocardic.


Valorile tensionale crescute sunt frecvent asociate cu dureri de cap și, uneori, chiar cu migrene, mai ales dacă acestea sunt foarte mari. O altă relație între migrenă și hipertensiune (HTA), este aceea că, pacienții migrenoși sunt predispuși la apariția acesteia la vârste mai tinere, și că, femeile pot dezvolta în timpul sarcinii preeclampsie (HTA indusă de sarcină).


De asemenea, s-a demonstrat că pacienții cu migrene prezintă într-o proporție mai mare trombofilie (coagulabilitate crescută a sângelui), comparativ cu populația generală. Acest lucru explică și de ce femeile care iau anticoncepționale orale și prezintă migrene, sunt mai predispuse să facă tromboză venoasă profundă (cheaguri de sânge la nivelul venelor membrelor inferioare).

În concluzie, nu uitați să le spuneți medicilor dumneavoastră curanți despre istoricul dumneavoastră migrenos, pentru că acesta este un factor de risc cardiovascular important!