Frigul poate afecta sănătatea inimii. Sfaturi pentru cardiaci
Inima și vasele de sânge se adaptează la temperaturile din mediul nostru, astfel încât
sângele să circule optim și corpul să primească oxigenul și nutrienții de care are nevoie. Când este frig, temperatura corpului scade, iar sistemul nervos trimite semnale organismului pentru adaptare. Astfel, vasele de sânge periferice, cele mai expuse la frig, se contractă pentru a conserva căldura, iar inima muncește mai mult pentru a încălzi sângele, crescând ritmul cardiac. De asemenea, temperaturile scăzute cresc vâscozitatea sângelui, ceea ce predispune la formarea de cheaguri. În termeni medicali, aceste procese se numesc „vasoconstricție periferică”, „tahicardie sinusală” respectiv „hipercoagulabilitate”. Aceste lucruri le pot provoca probleme cardiacilor, în special în timpul exercițiilor fizice, când inima bate mai repede și cu mai multă forță.
Persoanele care suferă de boli de inimă trebuie să acorde o atenție deosebită stilului de viață, deoarece frigul crește riscul decompensării bolilor cardiovasculare. La coronarieni, în urma vasoconstricției, se agravează obstrucția coronarelor, cu creșterea frecvenței și duratei episoadelor anginoase și chiar apariția unui infarct de miocard. De asemenea, în urma vasoconstricției, cresc și valorile tensionale. Pentru mentinerea temperaturii corpului cordul se tahicardizează și avem un puls mai alert, iar temperaturile scazute determină cresterea vâscozitații sângelui, ceea ce predispune la formarea de cheaguri. Cele mentionate anterior determină necesitatea unui efort suplimentar din partea inimii pentru a pompa sângele în organism. Acest lucru determină atât agravarea insuficienței cardiace cu respirație dificilă la eforturi mai mici, cât și creșterea riscului de apariție a infarctului, accidentului vascular cerebral sau trombozelor venoase.
Vremea rece vine și cu viroze respiratorii. Acestea pot decompensa și ele bolile de inimă, organismul fiind supus unui stres suplimentar. De asemenea, tratamentul antiinflamator poate crește tensiunea și agrava suplimentar patologiile cardiovasculare.
Din fericire, majoritatea măsurilor de precauție pentru protejarea cardiacilor în perioada iernii sunt de bun-simț. De aceea, protecția adecvată este esențială în această perioadă!
Măsuri pentru protejarea inimii
- Pentru protejarea inimii în timpul sezonului rece, poartă îmbrăcăminte în mai multe straturi: este important să te îmbraci adecvat și să îți acoperi capul, mâinile și picioarele, deoarece aceste zone sunt mai susceptibile la pierderea de căldură.
- Limitează timpul petrecut afară: evită, mai ales, vântul rece și umezeala, deoarece aceste condiții scad temperatura resimțită.
- Evită efortul fizic intens: Suprasolicitarea pune presiune suplimentară asupra inimii, iar efortul în frig trebuie evitat. Dacă nu se poate, spre exemplu, dacă trebuie să îndepărtezi zăpada, mai bine o împingi cu o lopată mică decât să o ridici, în special dacă zăpada este umedă sau într-un strat gros.
- Menține o dietă sănătoasă: Alimentația echilibrată și sănătoasă ajută la menținerea sănătății inimii. Așadar, limitează consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, sodiu și zahăr. De asemenea evită consumul de alcool, care poate duce la dilatarea vaselor de sânge și la pierderea de căldură.
- Imunizează-te: Pentru că infecțiile respiratorii supun organismul la un stres suplimentar, medicul recomandă evitarea spațiilor aglomerate, vaccinul antigripal și pe cel pneumococic.
- Respectă un regim alimentar strict hiposodat: în condițiile consumului de medicamente pentru răceală și durere, elimină sarea și hidratează-te.