Cum ne menținem inima sănătoasă?

Pentru o inimă sănătoasă, trebuie să cunoaștem factorii de risc, în vederea evitării producerii acestora. Bolile cardiovasculare sunt boli care implică inima și vasele de sânge. Există patologii congenitale și patologii care se dobândesc în timp, acestea din urmp putând fi influențate prin controlul factorilor de risc. Cei mai afectați sunt bărbații, femeile după instalarea menopauzei, vârstnicii și cei cu încărcătură familială pentru boala cardiovasculară. Restul factorilor de risc, precum fumatul, obezitatea, hipertensiunea, dislipidemia (nivelul crescut al grăsimilor în sânge), diabetul și stresul pot fi influențați prin schimbarea stilului de viață și tratament medicamentos.

Ce rol joacă schimbarea stilului de viață?

Schimbarea stilului de viață nu doar ameliorează factorii de risc cardiovasculari cu întarzierea apariției bolilor cardiovasculare, ci determină și o stare de bine. Astfel, cele mai la îndemână lucruri pe care le putem face pentru a avea o inimă sănătoasă sunt mișcarea, o alimentație cat mai echilibrată, renunțarea la fumat și evitarea stresului. 30 minute de efort fizic pe zi, evitarea mâncării nesănătoase de tip fast-food și odihna, pot preveni apariția bolilor cardiovasculare. Renunțarea la fumat este uneori foarte dificilă, mai ales la cei dependenți de nicotina. Pentru acești pacienți este foarte importantă susținerea familiei și îndrumarea lor către centrele de consiliere pentru renunțarea la fumat.  

De la ce vârstă ar trebui să luăm tratament cronic pentru prevenția complicațiilor bolilor cardiovasculare?

Răspunsul la această întrebare este “depinde”. Inițierea tratamentului depinde de severitatea factorilor de risc, de cumulul acestora și de patologiile asociate. La pacienții fără boala cardiovasculară, se utilizează scale de risc în funcție de care se inițiază terapia medicamentosă. Cu cât riscul este mai mic, cu atât el poate fi controlat mai ușor prin metode nemedicamentoase. Dacă, însă, pacienții prezintă boli precum diabetul zaharat, boala renală cronică sau dislipidemie familială, atunci tramentul medicamentos se poate impune și la vârste tinere.

“În viața de zi cu zi, ni se întâmplă să auzim că inima „suferă”, „doare”. Iar în paginile de belestriscă, citim că „inima tânjește”, „inima se bucură”, „inima simte”. Astfel, inima se adeverește a fi un organ al simțului și încă unul extrem de cuprinzător și de fin.” Puterea inimii” Sfântul Luca al Crimeei

Cum ar trebui făcută educația pentru sănătatea cardiovasculară?

Educația pentru sănătatea cardiovasculară începe încă din copilărie, prin îndrumarea copiilor către activități sportive, promovarea unor principii alimentare sănătoase și explicarea riscurilor la care se expun prin fumat. Cei mai importanți factori educaționali sunt școala și părinții, prin exemplul personal.


Vă puteți continua documentarea cu un articol în care detaliez câteva metode de prevenție în sănătatea inimii, preluat de un cotidian central.